3.0 Hoeveel stof heb ik nodig?

Deze vraag is met meerdere antwoorden te beantwoorden. De verschillen hebben te maken met:

– Je eigen maten
– Je stofsoort 
– Je modelkeuze & of
– Je je patronen tegen elkaar in kunt leggen?

Het eenvoudigste antwoord, als je 2 keer de hoogte van je getekende patroon plus 15 cm marge neemt dan heb je doorgaans wel genoeg. Een normale mouw past bijna altijd wel naast je jurkdeel. Omdat ik ook snap dat je niet altijd stof over wilt hebben geef ik je een aantal indicaties op basis van je eigen maten.

Stofhoeveelheid op eigen maten:

Als je ¼ jurk patroon op het breedste punt 2 x naast elkaar kunt leggen en niet breder uitkomt dan 70 cm, dan heb je voldoende aan 1 keer de hoogte van je jurk + 1 keer de mouwlengte + 15 cm marge.

Kun je ¼ jurk patroon half in elkaar schuiven en kom je niet breder dan 70 cm uit, dan heb je voldoende aan 1,5 keer de hoogte van je jurk + 1 keer halve mouwlengte + 15 cm marge.

Passen je jurk delen helemaal niet naast elkaar op de stof, maar je mouw past er wel naast dan heb je 2 keer de hoogte van je jurk + 15 cm marge nodig.

Passen je jurk delen niet naast elkaar op de stof en je mouw past er niet naast dan heb je 2 keer de hoogte van je jurk + 1 keer de mouwlengte + 15 cm marge nodig.