5.0 Vragen van cursisten?

VRAAG 1: Hoe knip je het patroon van de raglan mouw? Welke lijn knip ik voor de voormouw en welke voor de achtermouw? (Aangeknipte mouw, rekbaar)

Je tekent een ronde lijn aan je mouw kant en een ronde lijn aan je jurk kant. Deze lijnen gelden ook als kniplijnen voor je panden. Vervolgens teken je aan deze kniplijnen naad aan.

VRAAG 2: Heb je veel meer stof nodig voor een raglan mouw?

Dit ligt onder andere aan welk model je kiest en welke stof je kiest, in principe kun je volstaan met de hoeveelheid stof die je nodig had voor het basismodel plus 1 x de mouwlengte. In hoofdstuk 3, leg ik uit hoe je deze berekening maakt.

VRAAG 3 : Hoe meet je op het lijf hoe lang een raglanmouw moet worden?

De naad van je voormouw en achtermouw die je aan elkaar plakt tijdens het tekenen van het patroon, is de lijn die over de bovenzijde van je arm loopt. Deze lijn loopt vanuit je hals tot aan minimaal je polsknobbel of de door jouw gewenste mouwlengte. Om dit bij jezelf op te meten leg je de centimeter op je schouder tegen je hals aan. Op het punt waar je schouder langzaam omhoog loopt richting je hals. Vanaf dit punt meet je over je arm heen naar beneden.

Heb jij een hekel aan net te korte mouwen, hou er dan rekening mee dat je tijdens het meten je arm buigt en over je ellenboog meet. Want door het buigen van je ellenboog wordt je mouw tijdens het dragen korter!

Vraag 4 : Het valt mij op dat de raglanmouw niet smaller wordt naar de pols toe. Klopt dit?

Net als bij de aangeknipte mouwen heb ik de raglanmouw niet smaller laten worden richting de pols. Dit is namelijk vrije keus. Niet iedereen wil dat. Wil je de mouw richting de zoom smaller maken, dan doe je dat als volgt. Meet je gewenste polswijdte = 30 cm. Meet de polswijdte van het patroon = A-B = 17 x 2 = 34 cm. Het verschil = 4 deel je door de helft = 2. Dit getal markeer je omhoog vanaf B. Dit punt verbindt je vervolgens met je oksel en je hebt je mouw smaller gemaakt.