2.2 Patroontekenen Raglan kapmouw voor rekbare stof | 2.14 min

Bij een aangeknipte kapmouw werkt het omzetten in een raglanmouw net ietsje anders. Er is namelijk geen okselronding getekend, omdat de kapmouw direct vanaf de BW lijn naar de schouder wordt getekend.

We stikken de kapmouw dicht tot 5 cm voorbij de BW lijn om inkijk te voorkomen. Op dit punt gaan we de tekening dan ook eerst even aanpassen.

00.00.24 Teken op het 5 cm punt een evenwijdige lijn aan de schouderlijn, richting de heupbreedtelijn.

Teken nu vanaf dit punt naar de BW lijn een ronde oksellijn. Hierdoor vervalt de originele mouwlijn.

Teken nu een lijn vanuit het midden van je oksel richting je voor hals op zo’n 1/3 van een halve halslengte. Dit wordt net zoals in het voorbeeld een ronde lijn.

00.00.54 Teken nogmaals een vergelijkbare lijn met de ronding de andere kant op, waarbij er maximaal 2 cm in het midden van de lijnen zit.

Dit is je raglan mouw  voor het voorpand.

Teken met een andere kleur een rechte lijn vanuit het midden van je oksel richting je achter hals op zo’n 1/3 van je halve hals breedte.

Neem nu je voormouw, je achter mouw en je voorpand en achterpand apart over.

00.01.24 Leg vervolgens je mouwdelen met de boven mouwnaad tegen elkaar aan en plak ze aan elkaar. Dit is gelijk je recht van draad. Tevens ontstaat hier een schoudercoupe.

Werk als laatste je hals ronding bij.

In het basismodel zitten al nadenwaarde verwerkt. Door het doorknippen van het patroon ontstaan er extra naden waar nog geen naadwaarde aan zit verwerkt. Teken aan het voorpand en achterpand bij het armsgat 1 cm naadwaarde en teken bij de mouw kop aan beide zijden ook 1 cm naadwaarde aan.

00.02.04 Natuurlijk kun je er ook voor kiezen de twee mouwdelen los van elkaar te laten, vergeet dan niet om ook op de schoudernaden nog naad toe te voegen.