3.3 Vragen van cursisten

Vraag 1: Wat als je een smalle rugbreedte hebt en een volle boezem? Ik zou graag willen weten hoe ik te werk ga als het verschil tussen mijn heup en rugbreedte 10 cm is.

Ik zou voorstellen om je BW in 2 delen te meten. Dit betekend wel dat je een apart patroon moeten maken voor je VP en je AP. Bij het voorpand zet je op de BW-lijn de maat uit die je meet aan de voorzijde van je boezem van zijnaad naar zijnaad. Bij je achterpand zet je op de BW-lijn de maat uit die je meet op je rug ter hoogte van de onderzijde van je schouderbladen van zijnaad naar zijnaad. Zo krijg je ruimte in je jurk waar je het ook nodig hebt ipv dat het evenredig verdeeld is. Deze methode is ook toe te passen op je taille en je heupwijdte als hier hele grote verschillen inzitten voor en achter.

Vraag 2: Ik wil een coupe maken in het voorpand. Moet ik dan het achterpand gelijk maken, anders komen de panden scheef op elkaar.

Als je een coupe wilt maken (vaak wenselijk bij dames met een grotere boezem) dan haal je op het voorpand de ruimte weg ter hoogte van de boezem. Hetgeen je in de hoogte weghaalt, plak je er aan de onderkant weer aan. Anders passen inderdaad je voor en achterpand niet aan elkaar. Je veranderd dus niet het achterpand, want anders maak je je model korter.