6.3 Patroontekenen Klokkende rok | 2.04 min

In de hieronder getoonde video leg ik je stap voor stap uit hoe je de klokkende rok kunt gaan tekenen. Onder de video staat ook een uitgeschreven script, waardoor je met de video mee kunt lezen. De gemakkelijkste manier is om eerste de gehele video af te spelen en te kijken en hem daarna nogmaals af te spelen en dan mee te tekenen. Dubbelklik op de video om deze scherm vullend te bekijken.

00.00.00 Je hebt gekozen voor een model jurk met een klokkende rok.

Verbindt het gemarkeerde bovenwijdte punt met het taillepunt 

Verbindt het gemarkeerde taillepunt met het heuppunt in een licht ronde lijn en volg de lijn recht naar beneden, zodat er een rechte rok ontstaat.

00.00.17 Neem het rokdeel los over en knip deze uit.

Teken vervolgens 3 kniplijnen op het patroondeel van de losse rok vanaf de zoomlijn naar de taille.

00.00.29 Meet op de zoomlijn de gewenste breedte van je rok uit. De breedte is volledig aan te passen aan je wensen. Hou er wel rekening mee, dat een halve stofbreedte maximaal 70 cm is.

00.00.45 Teken op dit punt een haakse lijn omhoog.

Knip de eerste inkniplijn in totdat je patroon in de taille nog met 1 mm papier aan elkaar vast zit.

Leg het taillepunt in de taille en draai de kniplijn open totdat je de haakse lijn raakt.

00.01.05 Plak je patroondeel vast.

Knip nu de andere twee kniplijnen in en verdeel de ruimte over 3 gelijke delen.

00.01.15 Plak ook deze delen vast.

Teken nu je zijnaad vlak af. Let op dat je altijd voorbij je heupbreedtelijn komt, zodat je voldoende ruimte op je heupen overhoud. Heb je onverhoopt niet voldoende ruimte, dan moet je de rokdelen verder opendraaien.

00.01.35 Tijdens het opendraaien van de rok is er een ronde taillelijn ontstaan, waardoor de lengte in het midden van de rok langer is geworden dan op de zijnaden. Deze ruimte gaan we aan de onderzijde van de rok weer verwijderen. Meet hoeveel extra ruimte er is ontstaan en verkort je rokdeel, voordat je de zoomlijn tussen de opengedraaide delen tekent.


En voila, hier is je jurk met klokkende rok.