7.5 Stofprint, hoeveelheid en inlegschema

STOFSOORTEN

Effen

Heb je een effen stof, dan zijn de genoemde lengtes en de oplegging van je patronen gelijk aan die van je eigen maten. Dit heeft er mee te maken dat je je patroon met een effen stof ook tegen elkaar in kunt leggen.

Optie 1:
Als je ¼ patroon op het breedste punt 2 x naast elkaar kunt leggen en niet breder uitkomt dan 70 cm, dan heb je voldoende aan 1 keer de hoogte van je jurk + 15 cm marge.


Optie 2:
Kun je ¼ patroon half in elkaar schuiven en kom je niet breder dan 70 cm uit, dan heb je voldoende aan 1,5 keer de hoogte van je jurk + 15 cm marge.


Optie 3:
Passen je delen helemaal niet naast elkaar op de stof, dan heb je 2 keer de hoogte van je jurk + 15 cm marge nodig.

Bloemen

Het je een stof met bloemen, dan kan je je patroondelen niet tegen elkaar inleggen. Dan komen de bloemen namelijk op 1 van je 2 patroondelen op zijn kop te staan.

Optie 1:
Heb je een gebloemde stof en ¼ patroon op het breedste punt past 2 x naast elkaar en is niet breder dan 70 cm, dan heb je voldoende aan 1 keer de hoogte van je jurk + 15 cm marge.


Optie 2:
Heb je een gebloemde stof en je kunt ¼ patroon half in elkaar schuiven en het is niet breder dan 70 cm, dan heb je voldoende aan 1,5 keer de hoogte van je jurk+ 15 cm marge.


Optie 3:
Heb je een gebloemde stof en passen je delen helemaal niet naast elkaar op de stof, dan heb je 2 keer de hoogte nodig+ 15 cm marge.

Strepen

Heb je een gestreepte stof dan is het belangrijk dat je strepen op je zijnaden en je MA naad doorlopen, anders doet dit serieus afbraak aan je jurk.

Optie 1:
Heb je een gestreept stof en ¼ patroon op het breedste punt past 2 x op dezelfde hoogte naast elkaar en is niet breder dan 70 cm, dan heb je voldoende aan 1 keer de hoogte van je jurk + 15 cm marge.


Optie 2:
Heb je een gestreepte stof en je kunt ¼ patroon in elkaar schuiven op zo’n manier dat je strepen na het in elkaar naaien doorlopen en het is niet breder dan 70 cm, dan heb je voldoende aan 1,5 keer de hoogte van je jurk + 15 cm marge.


Optie 3:
Heb je een gestreepte stof en passen je delen helemaal niet naast elkaar op de stof, dan heb je 2 keer de hoogte nodig + 15 cm marge.

Omdat het vaak lastig is om te kijken of de strepen netjes doorlopen als je stof dubbel ligt, kan je er in dit geval ook voor kiezen je stof open te leggen.

Ruiten

Heb je een geruite stof dan is het belangrijk dat je ruiten op je zijnaden en je MA naad doorlopen, anders doet dit serieus afbraak aan je jurk.

Optie 1:
Heb je een geruite stof en ¼ patroon op het breedste punt past 2 x op dezelfde hoogte naast elkaar of schuif je de patronen een klein stukje uit elkaar en is niet breder dan 70 cm, dan heb je voldoende aan 1 keer de hoogte van je jurk + 25 cm marge.


Optie 2:
Heb je een geruite stof en je kunt ¼ patroon in elkaar schuiven op zo’n manier dat je strepen na het in elkaar naaien doorlopen en het is niet breder dan 70 cm, dan heb je voldoende aan 1,5 keer de hoogte van je jurk + 25 cm marge.


Optie 3:
Heb je een geruite stof en passen je delen helemaal niet naast elkaar op de stof, dan heb je 2 keer de hoogte nodig + 25 cm marge.

Omdat het vaak lastig is om te kijken of de ruiten netjes doorlopen als je stof dubbel ligt, kan je er in dit geval ook voor kiezen je stof open te leggen.

Stoffen met vleug

Heb je een rekbare stof met vleug, zoals bijvoorbeeld fluweel of suedine. Dan gelden dezelfde regels als voor gebloemde, gestreepte en geruite stoffen en dat is dat de patroondelen dezelfde kant op moeten liggen. Anders krijg je twee verschillende vleugrichtingen in je jurk en dat wordt zichtbaar in je jurk doordat er kleurverschil ontstaat.

De vleug van de stof hoort van beneden naar boven te lopen. Dit betekend als je met je hand over je jurk gaat van beneden naar boven, de stof dan glad aanvoelt. En als je van boven naar beneden ruw aanvoelt. De enige uitzondering op deze regel is een langharige stof met vleug.