3.2 Grondpatroon uitwerken

Ondanks dat je in hoofdstuk 3.1 je patroon op je eigen maten hebt getekend, raad ik je aan om toch altijd een proefmodel van je grondopstelling te maken.

Voor een proefmodel werk je het grondpatroon uit in een goedkopere stof zoals proefkatoen. Dit model pas je aan waar nodig om het kledingstuk optimaal te laten zitten. Gooi het proefmodel niet weg, dan kan je altijd terugkijken naar de aanpassingen die nodig waren.

Het grondpatroon knip je NOOIT uit tot werkpatroon. Na het afpassen breng je eventuele wijzigingen aan op je grondpatroon, waarna dit je definitieve grondpatroon wordt.

Ben je klaar voor het ‘echte’ kledingstuk? Pak dan een nieuw vel en neem de grondopstelling inclusief permanente aanpassingen over. Op dit vel maak je de
modelintekening, welke je vervolgens weer over kunt nemen om de werkpatronen van te maken. Deze leg je op de stof om het model mee uit te knippen.

Wat pas je waar op aan?

Op de grondopstelling komen alle aanpassingen die op elk ontwerp doorgevoerd moeten worden. Denk hierbij aan heuprondingen, toegevoegde of weggehaalde ruimte.

In de modeltekeningen komt het model wat je wilt maken en de hiervoor nodige aanpassingen. Voorbeelden hiervan zijn deelnaden, zoomhoogte, splitten, zakken en taillebanden.


Patroonuitwerking Rechte rok

Om werkpatronen te maken die je vervolgens op stof kunt leggen, heb je de modelintekening of grondopstelling nodig. Neem de panden één voor één over en let hierbij ook op de heuplijn en coupenaden.

De heuplijn neem je altijd over op het werkpatroon én op de stof zodat je de rok makkelijker in elkaar kan zetten en kunt controleren of alles goed hangt.
Heb je de rok al vaker gemaakt, of werk je vanuit een modelintekening, dan hoef je op de stof de heuplijnen enkel over te nemen als knipjes voor het in elkaar
zetten.

Op de patronen komt ook een recht van draad lijn. Trek deze lijn zo lang mogelijk door zodat je goed kunt meten of het patroon recht ligt op de stof. Deze lijn ligt over het algemeen haaks op de heuplijn. Ook op alle onderdelen zoals zakken en taillebanden.


P.S. wil je de getoonde tekeningen groter bekijken. Dubbelklik op de tekening en deze wordt automatisch uitvergroot in een nieuw venster.