6.1 Horizontale deelnaden – rekbare stof | 1.18 min

Heb je een basispatroon gemaakt via de Jurk in 1 dag methode, dan heb je maar twee breedte markeringen in je patroon en één lengte markering in je patroon.

In de onderstaande  video ga ik je uitleggen hoe je op dit patroon of een vergelijkbaar patroon je deelnaden kunt toevoegen.

LET OP: Vergeet geen naadwaarde toe te voegen op elke deelnaad (horizontaal of verticaal)die je toevoegt. Anders wordt door de opbouw van het patroon je Jurk in 1 dag namelijk te klein!

Voor de deelnaad halverwege je armsgat meet je de afstand van je schouderlijn tot je bustehoogtelijn. Op de helft van deze afstand of iets onder de helft teken je een lijn. Dit je deelnaad. Let er op dat je deelnaad in geen geval onder je bustelijn komt!

Voor de deelnaad op empire hoogte meet je de afstand van bustelijn en taillelijn. Ongeveer halverwege plaats je de empire lijn.

De taillelijn hoeft niet meer bepaald te worden. Deze wordt al aangegeven met een stippellijn. Zet hier een vaste lijn overheen en je hebt een taillelijn. Gebruik je een andersoortig patroon, zoek dan naar het smalste gedeelte tussen de zijnaad en MV.

De deelnaad op zoomhoogte is zoals gezegd variabel. Naast dat deze afhankelijk is van de lengte van je rok of jurk, is deze dus ook afhankelijk van wat nodig is zoals benoemd hoofdstuk 2.4. De slimste manier om deze deelnaad goed uit te zetten is om deze vanaf de zoom omhoog uit te meten.