6.3 Verticale deelnaden – rekbare stof | 1.21 min

Heb je een basispatroon gemaakt via de Jurk in 1 dag methode, dan heb je maar twee breedte markeringen in je patroon en één lengte markering in je patroon.

In de onderstaande  video ga ik je uitleggen hoe je op dit patroon of een vergelijkbaar patroon je deelnaden kunt toevoegen.

LET OP: Vergeet geen naadwaarde toe te voegen op elke deelnaad (horizontaal of verticaal)die je toevoegt. Anders wordt door de opbouw van het patroon je Jurk in 1 dag namelijk te klein!

Ook nu pak je weer je basistekening van de jurk in 1 dag erbij.

Voor het plaatsen van verticale deelnaden gaan we eerst een gemiddelde bepalen. Na dit gemiddelde kun je gaan spelen met je deelnaden zoals uitgelegd in hoofdstuk 4.

Zoek het midden op van je schouderlijn. Gemeten vanaf je halspunt tot aan de haakse lijn welke we hebben geplaatst op de TL-HP lijn. Markeer dit punt.

Meet op je eigen lichaam van tepelpunt naar tepelpunt en zet de helft hiervan uit op de bustehoogtelijn = Bustepunt.

Zoek het midden op van je halve patroon op taillelijnhoogte. Markeer dit punt.

Zoek daarna het midden op van je halve patroon op heuplijnhoogte. Markeer dit punt.

Zoek als laatste het midden op van je halve patroon op zoomlijnhoogte. Markeer dit punt.

Verbindt nu al deze punten met elkaar en zorg dat er een mooie vloeiende lijn ontstaat. Controleer of de verhouding goed klopt en pas deze aan als dit nodig is.

Als je dit hebt gedaan kun je gaan spelen met de deelnaad door hem naar links of rechts (maximaal 2 cm) te verschuiven of door er meerdere te maken.