8.3 Instellen van je naaimachine

Stikken met universeel garen
Maak je gebruik van het universele garen stel dan je naaimachine in op een flauwe zigzagsteek. De breedte van deze flauwe zigzag is afhankelijk van de mogelijkheden van je machine.

Dubbelklik op de afbeeldingen om de afbeeldingen uit te vergroten.

Machine met draaiknop Machine met drukknoppen Digitale naaimachine
Heb je een ronde draaiknop met daarop een aantal keuzemogelijkheden van zigzagsteken, dan kies je voor de smalste optie.

De steekbreedte wordt bij machines met de ronde draaiknop door de machine bepaald.
Kun je op je naaimachine de steekbreedte aanpassen dan zet je de steekbreedte op 1-1,5.

Kun je de steekbreedte instellen dan kun je ook de steeklengte zelf instellen. Zet je steeklengte op 2.5-3.
Ook bij een computer gestuurde naaimachine kun je zelf de steeklengte en steekbreedte instellen. Zet ook hierbij de steekbreedte op 1-1.5 en de steeklengte op 2.5-3.Steekbreedte en steeksoort, machine met draaiknop.
Flauwe zigzag
Steekbreedte
Steeksoort en steeklengte
Flauwe zigzag
Steekbreedte en steeksoort digitale naaimachine.
Flauwe zigzag

Test je instellingen eerst uit op een proeflapje en zorg dat de stiksels zo veel mogelijk overeenkomen met de hier getoonde foto’s.

Stikken met rekbaar garen
Maak je gebruik van Seraflex garen dan kun je gewoon met een rechte steek stikken. Kies hiervoor 3-3,5 lengte en verlaag je boven spanning. Deze is meestal rond de 4,5-5, zet hem dan nu terug naar 3.5-4 .  Test je instelling uit op een proeflapje  en zorg dat het stiksel niet te klein is. Het Seraflex garen moet ook op je spoeltje worden gedraaid.

Doorstikken met een stikkende zigzag & universeel garen   
Maak je gebruik van universeel garen stel dan je machine in op een stikkende zigzag. Of de lengte en breedte van deze steek kunnen aangepast is afhankelijk van de mogelijkheden van je machine.

Machine met draaiknopMachine met drukknoppenDigitale naaimachine
Heb je een ronde draaiknop met daarop een aantal keuzemogelijkheden dan is de stikkende zigzag een aparte steek.

De steekbreedte wordt bij machines met de ronde draaiknop door de machine bepaald.
Kun je op je naaimachine de steekbreedte aanpassen dan zet je de steeklengte op ongeveer 1.8-2 en steekbreedte op 4.5-5.


Ook bij een computer gestuurde naaimachine kun je zelf de steeklengte en steekbreedte instellen. Zet ook hierbij de steekbreedte op 1-1.5 en de steeklengte op 2.5-3.


Stikkende zigzag op draaiknop
Stikkende zigzag
Steekbreedte, steeklengte en steeksoort
Stikkende zigzag
Foto machine met instellingen
Stikkende zigzag

Test je instelling uit op een proeflapje en zorg dat het stiksel zo veel mogelijk overeenkomst als de hier getoonde foto.

Doorstikken met een tweelingnaald & rekbaar garen
Maak je gebruik van Seraflex garen dan kun je gewoon met een rechte steek doorstikken met een tweelingnaald voor rekbare stoffen. Vervang je stretchnaald voor een stretch tweelingnaald (let op de platte kant van de naald moet naar achter bij het inzetten van de naald in de machine) en rijg je machine in op dezelfde manier als met een gewone naald, alleen met twee klosjes garen. Het enige verschil zit hem bij de naald. De ene draad gaat in de linkernaald, de andere in de rechternaald.

Kies hiervoor 3-3,5 lengte en verlaag je boven spanning. Deze is meestal rond de 4,5-5, zet hem dan nu terug naar 3.5-4 .  en kijk of het stiksel mooi plat ligt en er geen hobbel ontstaat tussen de 2 stiksels.

Stiksel tweelingnaald

Test je instelling uit op een proeflapje. Het Seraflex garen moet ook op je spoeltje worden gedraaid. In tegenstelling tot de bovendraden, heb je maar één onderdraad.