1.5 Patroongewichten

Eigenlijk kun je alles gebruiken wat gewicht heeft, maar om nu te voorkomen dat het gehele servies op tafel komt of alle sportgewichten 😉 geven we je onderstaand een aantal leuke ideeën.

  • Ooit kreeg ik van iemand oude kogellagers. Netjes schoongemaakt en dus ideaal om te gebruiken. Ze zijn stevig en zwaar, handzaam en vallen niet snel om. Deze vind je dan ook terug in het atelier en hebben we laatst gezellig van een jasje voorzien.
  • Naast de oude kogellagers zijn er in het atelier ook gewichten die voorheen lood plaatjes waren. Let op als je dit gebruikt dat je deze dan wel even inpakt in een gezellig stofje. Want lood geeft af.
  • Ook in de bouwmarkt tref je heel veel spullen die je kunt gebruiken om gewichten van te maken, zoals bijvoorbeeld carrosserieringen. Plak er 2 of 3 op elkaar en je stof gaat nergens meer heen.
  • Nog een leuke variant op gewichten welke je waarschijnlijk wel in de kringloop kunt aantreffen is oude presse-papier.
  • Bovenstaande mogelijkheden zijn producten die van zichzelf al gewicht hebben. Wil jij liever zelf creatief aan de slag. Gebruik dan restanten stof en naai ze zelf. Heel eenvoudig, 2 vierkantjes in de door jouw gewenste maat, op elkaar stikken. Laat een keergaatje open en vul ze met rijst, bonen of droge erwten.
  • Creatieve patroongewichten toch liever kopen, kijk dan ook eens op Etsy voor originele exemplaren.

Wanneer gebruik je de gewichten?

Vaak worden de gewichten gebruikt in plaats van spelden. Door voldoende gewichten op je patroon te leggen kan je patroon niet verplaatsen ten opzichte van je stof. Zo kun je sneller aan de slag met naad aantekenen en knippen.

Bij dunne bewegelijke stoffen is het handig om de gewichten naast het spelden als extra hulpmiddel te gebruiken, zodat de stof beter op zijn plek blijft liggen en niet over de kniptafel kan schuiven.